Onze geiten

 

We hebben een twintigtal geiten, onze kudde bestaat uit Toggenburgers. Naast de Toggenburgers hebben we ook een aantal witte melkgeiten.

Onze geiten hebben een ruime open loopstal, en ze kunnen de weide op als ze dat zelf willen. Ze hebben naast de loopstal ook de beschikking over een overdekte buitenstal. Op deze manier kunnen ze ook bij slecht weer genieten van de buitenlucht.

Dierenwelzijn staat bij ons hoog in het vaandel, wij vinden het belangrijk, dat een geit, zoveel mogelijk, zijn natuurlijk gedrag kan vertonen. We hebben een aantal veeborstels opgehangen, zodat de geiten kunnen schuren. Er is ook speelmateriaal aanwezig zoals een trampoline en zelfs bankstellen in de stal. Dit doen we om de geiten afleiding te geven,

Ze hebben 24 uur per dag de beschikking over ruwvoer, wij voeren dit via tonnen die aan het plafond hangen. Op deze manier eten zij de hele dag door kleine hoeveelheden, en moeten ze “werken” voor hun voer, zoals een geit dat in de natuur ook zou doen.

De brokken voeren wij in een mengsel met gehakseld stro en lucerne, daar voegen we geplette mais, rogge, haver, tarwe en een meusli-mengsel aan toe,  als je op deze manier voert, zijn ze minimaal een paar uur bezig, om het voer tot zich te nemen, zo zal een geit dat in de natuur ook doen, ze snuffelen eerst de lekkerste brokjes eruit. De ene geit neemt meer van een bepaald soort graan of brok op, dan de ander, de geiten stemmen het voer af, op hun eigen behoefte, voor dat moment.

Wij vinden, dat het op deze manier voeren beter is voor de pens, en de opname van het voer. Maar voor ons het belangrijkste, er is rust aan het voerhek, geen stress of strijd, en ze hebben voor een langere tijd afleiding.

Al onze geiten zijn Q-koorts geënt, en wij onthoornen onze geiten niet. 

De jonge geitjes die bij ons geboren groeien op bij hun moeder. In die tijd delen we dus de melk. Na verloop van tijd stoppen de jonge geitjes vanzelf met drinken. De sterke band tussen moeder en kind blijft bestaan. In de avond, als alle geiten lekker te liggen herkauwen, liggen de moeders samen met hun jongen - van soms meer dan 2 jaar oud - nog steeds tegen elkaar aan te rusten.

Wij vinden dat de jongen op deze manier beter en sterker opgroeien, er is geen stress bij moeder en kind. Wij vinden het belangrijk dat de geiten hier moeder mogen zijn, zoals het in de natuur uiteraard ook gebeurd. En zolang de jongen drinken, delen wij dus de melk!

Onze geiten hoeven niet ieder jaar te lammeren, een geit kun je namelijk "duurmelken", in tegenstelling tot een koe, dat betekent, dat een geit melk blijft geven, zolang zij 2x daags gemolken wordt.

 

 

Ook de bokjes die hier geboren worden blijven een tijd hier op de boerderij, na ongeveer 4-5 maanden worden ze van de moeders apart in een andere wei gezet. Daar groeien ze verder op, met hun leeftijdsgenoten.

Als de bokjes 10-12 maanden oud zijn worden ze uiteindelijk geslacht. Dat is en blijft een lastig besluit, maar ze hebben bij ons dan wel een eerlijk en mooi bestaan gehad, ze zijn opgegroeid bij hun moeder, en hebben dagelijks, buiten kunnen spelen in de wei.

 

Zuivel en vlees, kun je niet los van elkaar zien, bij zuivel hoort vlees. Van de geboren lammeren is vaak de helft een bok. Wij proberen bokjes een waardevol bestaan te geven en hopen dat de consument het bokjesvlees gaat waarderen.

Het is lekker en mals vlees, dat in alle rust heeft kunnen groeien. Geitenvlees zit boordevol eiwit en ijzer, maar bevat minder calorieën dan ander vlees. De smaak doet een beetje denken aan wild.

De bokjes worden op een kleinschalige slachterij, hier in de buurt geslacht, waar rust en kalmte heerst. Een lokale slagerij verwerkt het verder tot gekruid saté vlees, hamburgers, en droge worstjes, maar een voor of achterbout bestellen, kan uiteraard ook, Verder hebben we kant en klare stoofpotjes voor 2 personen, dit stoofvlees wordt geweckt in een glazen pot.

Wij verkopen dit eerlijke vlees, in ons streekwinkeltje. (indien voorradig)